Exploration Station NF Sockyarn breipatroon
Short Rows breien, daar heb ik afgelopen week diverse keren uitleg over gegeven. En omdat dit blijkbaar nog bij velen vragen oproept, geef ik jullie hier graag mijn tips. Deze techniek komt in veel Engelstalige patronen voor en het verwarrende is, dat het op verschillende manieren beschreven wordt én bovendien op verschillende manier uitgevoerd kan worden…
Allereerst: wat zijn Short Rows? Het zijn verkorte toeren, dat wil zeggen dat je niet de hele toer van begin tot eind breit, maar slechts een gedeelte. Ergens in deze toer wordt er van je gevraagd om niet verder te breien, maar het werk te keren. Door herhaaldelijk toeren niet helemaal uit te breien – en op verschillende momenten in die toeren te keren – ontstaat ‘ golvend’ breiwerk. Hiermee creëer je bijvoorbeeld rondingen in de schouderpartij van een trui of vest. Of een een asymmetrische shawl.
In veel Engelstalige patronen kom je de steek ‘w&t’ tegen, dit is een afkorting van ‘wrap & turn’, letterlijk vertaald ‘pak in en keer’. Dit betekent dat je die steek moet ‘inpakken’ voordat je je werk keert. Als je je werk zou keren zonder iets te doen met die laatste steek, ontstaat er namelijk een gat in je breiwerk. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Ik adviseer om eerst diverse filmpjes op YouTube – zoek op ‘wrap & turn’ – te bekijken, zodat je een beter beeld krijgt van de mogelijkheden en van wat jou het meest aanspreekt. In de meeste beschrijvingen en filmpjes wordt de afgehaalde en ingepakte steek teruggezet op de linkernaald, voordat je je werk keert, in andere instructies weer niet: daar wordt het werk eerst gekeerd en dan pas de afgehaalde steek overgezet. Maar de basis is steeds hetzelfde: je pakt de steek in door deze af te halen (zonder te breien) en daarbij de draad om die steek te wikkelen.
Het breien van verkorte toeren gebeurt in 2 stappen:
Na een X aantal keren w&t steken te hebben gedaan, zal het patroon aangeven dat je deze steken moet wegwerken. “Picking up the wraps” of “Erase the wraps” bijvoorbeeld. Je breit niet klakkeloos over de ingepakte steek heen, maar neemt de draad waarmee je de steek hebt ingepakt mee. Je breit ze samen tot 1 steek. Ook dit is op diverse video’s te bekijken: zoek bijvoorbeeld op “picking up w&t” of “erase wrap and turn”.
Wat ik persoonlijk heel duidelijk vind is de Cotton and Cloud Wrap & Turn Short Row Knitting Tutorial op YouTube. Er wordt stap voor stap voorgedaan hoe je de steken inpakt, zowel aan de rechte als aan de averechte kant. En ook het wegwerken van deze steken is duidelijk te zien in deze zelfde video-uitleg. Als je verder gaat rondneuzen op internet, zul je merken dat er verschillende manieren zijn om Short Rows te breien. In plaats van de steek met de werkdraad in te pakken, kun je ook gebruik maken van een hulpdraad of steekmarkeerders, zoals in de ‘Japanese Short Rows’ techniek. Die techniek waar ik zelf heel blij van word, is de German Short Rows techniek. Ik vind het makkelijker dan de traditionele w&t techniek en bovendien bereik ik er een veel netter resultaat mee (lees: minder zichtbare gaten). Een duidelijke video over deze techniek is de German Short Row Turorial van Mimi Kezer op YouTube.
Hopelijk krijg ook jij het nu snel onder de knie. Ik wens je veel succes en plezier met het breien van verkorte toeren!
Wol zo Eerlijk gaat stoppen! 50% korting op alles (m.u.v. al afgeprijsde producten en patronen) met kortingscode SALE50. Zie ook: Wol zo Eerlijk gaat stoppen
|