stekenproef Journeysweater
“Welke haaknaald moet ik gebruiken voor dit garen?” of “Dat is vast een heel moeilijk patroon…”. Zomaar een paar voorbeelden van vragen die voorbij komen. Het liefst antwoord ik dat er niks moet en dat moeilijkheidsgraad een zeer rekbaar begrip is, maar ik besef dat dat geen gewenste antwoorden zijn. En dus probeer ik uit te leggen hoe indicaties voor de naalddikte en de moeilijkheidsgraad tot stand komen.
Mijn ervaring is dat je de indicatie die bij het garen gegeven wordt slechts als leidraad moet gebruiken en bij voorkeur een stekenproef doet voordat je aan je project begint. De strandtas bijvoorbeeld die ik voor TRUI Magazine heb ontworpen, haakte ik op naald 5, maar ik ken mensen die zo los haken dat ze op haaknaald 4 uitkomen om dezelfde dichte structuur te krijgen. Ook over het verloopgaren dat ik maak voor Wol zo Eerlijk geldt dat jij zelf uiteindelijk bepaalt wat ‘goed’ is. Afhankelijk van het gekozen patroon, de daarin gebruikte steken, jouw hand van haken en wat jij mooi vindt!
Binnen één project wissel ik soms zelfs van haaknaald. Zeker bij grotere haakprojecten ga ik na verloop van tijd vaak losser haken en stap dan soms over op een halve maat kleinere naald. En bij het breien van de Eilandsteken babydeken van Texelse Schapenwol wisselde ik ook nog wel eens van naald: sommige steken kwamen daardoor mooier tot hun recht. En ja, dat betekent soms tig keer overnieuw beginnen, althans als je van het perfectionistische soort bent zoals ik…
Een project halverwege aan de kant gooien, omdat ik het niet meer zie zitten of er op uitgekeken ben, doe ik zelden. Heb jij wel de neiging om steeds nieuwe projecten te starten en niet alles af te maken? Ik ken iemand die graag haakt en niet vaak iets afmaakt, maar daar niet van wakker ligt. Het gaat haar “niet om de eindbestemming, maar om de reis er naartoe”. Haken en breien als yoga! (zouden veel meer mensen moeten doen).
Om terug te komen op het begrip ‘moeilijkheidsgraad’: op Ravelry kun je aangeven of je een patroon categoriseert in Easy, Medium, Difficult of zelfs Impossible. Hoezo Impossible…!? Ik zou willen pleiten voor louter ‘makkelijk’ en ‘moeilijker’. Met andere woorden alleen aangeven of iets geschikt is voor beginners of de iets meer gevorderde breister of haakster. Want wat ik Easy vind, is voor jou misschien wel heel ingewikkeld of Impossible. Terwijl ik al kon breien voordat ik kon lezen of schrijven, heeft het jaren geduurd voordat ik durfde beginnen aan een vest met kabelpatroon. Gewoon omdat ik dacht dat dat ingewikkeld zou zijn en me er op voorhand door liet afschrikken.
Momenteel ben ik bezig met het testen van een patroon voor een kabeltrui, de Journeysweater van Alina van Gift of Knitting met Moeke Yarns Elena. En nee, niet het kabelen op zich is moeilijk, maar het vergt concentratie. Breien aan deze trui en tegelijkertijd een spannende EK-voetbalwedstrijd kijken is me slecht bevallen. Evenals er aan breien terwijl ik eigenlijk heel erg moe ben. Maar uitgerust en met fijne muziek op de achtergrond is dit duidelijk uitgeschreven patroon Medium Makkelijk!
Wol zo Eerlijk gaat stoppen! 50% korting op alles (m.u.v. al afgeprijsde producten en patronen) met kortingscode SALE50. Zie ook: Wol zo Eerlijk gaat stoppen
|