Moeke Yarns Elena Coral
“Wat is nou precies die Moeke Yarns Make Along?” en “Komen de Coral varianten van Moeke Yarns Elena nog weer terug dit seizoen?” Zomaar een paar vragen die ik soms krijg over Moeke Yarns eco garen. Ik kan me voorstellen dat het voor sommigen verwarrend is: prachtige ontwerpen voorbij zien komen, zoals de ‘Elena Half Hap’ omslagdoek van La Visch Designs of ‘De zon schijnt, Moeke!’ shawl van Annelies Baes, waarin koraalroze Moeke Yarns is gebruikt. Maar waarom is dat garen nergens te koop…?
Shawls als deze zijn gemaakt met garens uit de 2015 collectie. Een deel van het Elena garen was plantaardig geverfd met onder andere meekrap en walnoot. Maar het handmatig (!) verven van garens is een dusdanig arbeidsintensief proces, dat Moeke besloten heeft dat niet voort te zetten. Dit jaar levert Moeke Yarns alleen de natuurlijke ‘kleuren’ gebroken wit, bruin en grijs (door wit en bruin te mixen). De Elena garens worden gemaakt van vacht van Roemeense schapen, om nauwkeuriger te zijn: kruising Tsigaie schapen. De Merino is gemaakt van Roemeens merino schapen, die een zachtere vacht hebben. Deze kwaliteit zal alleen in natuurlijk wit verkrijgbaar zijn. De Heritage tot slot is een mix van deze soorten: 40% natuurlijk zwart en 60% merino. Dit levert een karaktervol grijs garen op.
Zou je toch graag gekleurd Moeke Yarns garen willen? Je kunt thuis gaan experimenteren met verf, bij voorkeur met plantaardige verfstoffen, wel zo vriendelijk voor het milieu. Er zijn talloze websites waarop dergelijke verfprocessen worden beschreven. Nadeel is wel dat niet iedereen er dezelfde theorie op na houdt, als het gaat om wel of niet beitsen in combinatie met bepaalde verfstoffen en als het gaat om temperaturen, nabeitsen etc. En dan zal blijken dat het lang niet eenvoudig is om de kleur te krijgen die je op de foto’s in tutorials hebt gezien. Uit welke kraan het gebruikte water komt alleen al, kan leiden tot een enorm kleurverschil! Zakt de moed je in de schoenen? Misschien is er hoop: ik ben momenteel zelf aan het experimenteren met plantaardig verven van garens. Tegen de tijd dat ik tevreden ben over de receptuur en de werkwijze, zal ik handgeverfde garens – op kleine schaal – aanbieden in de webshop. Nog heel even geduld…
Ook nieuw dit jaar: de Moeke Yarns Make Along. Het is méér dan zomaar een CAL (Crochet Along) of KAL (Knit Along). Een internationaal evenement, dat start op 12 september en loopt tot 18 december, gewijd aan breien, haken en weven, met Moeke Yarns als basis. Ontwerpers en makers die de liefde voor iets creëren en respect voor dieren en de natuur gemeenschappelijk hebben, worden samengebracht in dit evenement. Bij de Make Along zit je dus niet vast aan één specifiek haak- of breipatroon.
De voorwaarden zijn eenvoudig: Maak één van de patronen die dit jaar zijn of worden uitgebracht en die speciaal ontworpen zijn voor de Make Along en gebruik Moeke Yarns om je project te maken. Door vorderingen en eindresultaten te delen op Social Media, ontstaat de onderlinge verbinding. En er zijn prachtige prijzen te winnen, beschikbaar gesteld door sponsors die Moeke Yarns een warm hart toedragen. Bijvoorbeeld voor mooist gestylde foto van een FO (Finished Object) of de leukste foto van ‘Moeke Yarns project met huisdier’. Voor meer informatie en alle updates kijk op de speciale MY Make Along pagina. De Make Along zelf zal hoofdzakelijk via Facebook en Instagram lopen, te volgen via hashtags #mymakealong2016 en #mymakealong2016NL. Word lid van de speciale Facebook-groep om mee te doen.
P.S. Het patroon van de Journey sweater (het testbrei-avontuur waarover ik eerder heb geschreven) in inmiddels gepubliceerd en maakt onderdeel uit van de Moeke Yarns Make Along 2016.
Wol zo Eerlijk gaat stoppen! 50% korting op alles (m.u.v. al afgeprijsde producten en patronen) met kortingscode SALE50. Zie ook: Wol zo Eerlijk gaat stoppen
|