“Waarom ik merk X niet in het assortiment had”, was laatst de vraag van een klant. “Immers, alle garens bij Wol zo Eerlijk zijn zorgvuldig geselecteerd, dus was er soms iets met dat merk? Was het wel echt biologisch zoals het label beweerde?” Uiteraard vind ik het fijn om te horen dat mensen mijn research waarderen en vertrouwen hebben in hetgeen ik concludeer en communiceer. Maar ‘niet bij Wol zo Eerlijk verkrijgbaar’ betekent natuurlijk niet automatisch ‘niet betrouwbaar’. Het is alleen al in praktische zin niet haalbaar om alle merken die mijn goedkeuring verdienen in de collectie op te nemen. En er wordt niet uitsluitend op biologisch geselecteerd.
Nou wilde het toeval dat ik me wel al georiënteerd had op het bewuste merk X. En dus kon ik mijn klant behalve de uitleg van de praktische kant, ook een meer specifieke toelichting geven op dit merk. Nee, ik had en heb geen redenen om de informatie op labels te wantrouwen. Als ik dat al in twijfel moet gaan trekken… Dus als een merk zegt dat het garen biologisch is, wil ik daar op kunnen vertrouwen. Mijn aarzeling had meer te maken met de vraag in hoeverre ik dit merk een voldoende kon geven op duurzame en eerlijke criteria.
Ik zou het in moet kopen bij een Nederlandse groothandel, die het uit Denemarken laat komen. De Deense eigenaar van het merk laat de garens produceren in Italië. De Italianen op hun beurt halen hun grondstoffen uit uiteenlopende werelddelen. Collega handwerkwinkels presenteren zo’n merk dan bijvoorbeeld als ‘duurzaam kwaliteitsgaren uit Scandinavië’. Persoonlijk vind ik het label ‘Scandinavisch’ dan niet meer helemaal op z’n plaats. En los van het feit dat alleen de merknaam Scandinavisch blijkt, vind ik het duurzame karakter mager, gezien alleen al de omwegen en de vele schakels die er tussen grondstof en eindgebruiker zitten.
En als er nog zoveel extra partijen zitten tussen mij en de fabrikant, moeten die er ook allemaal aan verdienen. Toch kan ik het garen in- en verkopen voor een relatief zacht prijsje… In hoeverre zou mijn streven naar een eerlijke prijs voor alle in de keten betrokken partijen overeind kunnen blijven? Houdt die biologische schapenboer aan de andere kant van de wereld er eigenlijk nog wel iets aan over, vraag ik me af. Kortom, teveel twijfels. En mijn motto is “bij twijfel, niet doen!”. Overigens wil ik hiermee niet zeggen dat dit garen of dit merk in het algemeen ‘slecht’ is; ik leg alleen uit waarom ik het niet vind passen in het assortiment van Wol zo Eerlijk.
Ja, Wol zo Eerlijk heeft ook producten die soms van verder komen. Niet alles is lokaal verkrijgbaar. Maar áls er iets van ver komt, zijn de lijnen zo kort mogelijk. Dus inderdaad, merk X zal niet bij Wol zo Eerlijk verkocht worden, maar merk Y wel! Wol zo Eerlijk is sinds kort de trotse leverancier van een nieuw merk: HiyaHiya! Ja, made in China. En nee, dat is niet per definitie slecht. Op mijn pagina Merken kun je lezen waarom ik voor HiyaHiya heb gekozen.
O ja, mocht je de breinaalden van HiyaHiya nog niet kennen: het ziet er niet alleen mooi uit, het materiaal is bovendien degelijk (met perfect sluitend schroefdraadmechanisme)! Dit is geen wergwerpkwaliteit. Hier heb je gegarandeerd jarenlang plezier van. En ze breien ook nog eens fantastisch. Ik ben fan!
P.S. Wol zo Eerlijk draagt sinds kort een Webwinkel keurmerk. Het WebwinkelKeur staat voor betrouwbare klantvriendelijke webwinkels. Heb je al eens gewinkeld bij Wol zo Eerlijk? Dan zou ik het leuk vinden als je een beoordeling schrijft over Wol zo Eerlijk.
Wol zo Eerlijk gaat stoppen! 50% korting op alles (m.u.v. al afgeprijsde producten en patronen) met kortingscode SALE50. Zie ook: Wol zo Eerlijk gaat stoppen
|