Over Wol zo Eerlijk

Wol zo Eerlijk is een handwerkwinkel – een webshop met daarnaast een fysieke winkel – een eenmanszaak in Drenthe gerund door één gedreven vrouw: Saskia Veldhuis. Ze heeft Wol zo Eerlijk bedacht en opgezet vanuit enerzijds een passie voor handwerken en anderzijds het streven de wereld mooier en beter te maken. Haar liefde voor handwerken, natuurlijke materialen, foto’s en teksten die er toe doen en drang naar verduurzaming en transparantie, kan zij kwijt in Wol zo Eerlijk.

Wol zo Eerlijk is een kleinschalige, duurzame onderneming

Dit betekent dat er zeer selectief wordt ingekocht. Alleen producten die voldoen aan strenge criteria, waar Wol zo Eerlijk 100% achter staat, komen in aanmerking voor het aanbod. Met enkel een benaming ‘duurzaam’ of ‘biologisch’ wordt geen genoegen genomen. Wol zo Eerlijk stelt kritische vragen. Waar komt het materiaal vandaan? Waar wordt het verwerkt en onder welke omstandigheden? Hoe wordt er omgegaan met dieren? Is er sprake van fatsoenlijke arbeidsomstandigheden? En is er sprake van eerlijke handel en een eerlijke prijs voor alle in de keten betrokken partijen? Soms zijn producten voorzien van een keurmerk, maar dat is voor Wol zo Eerlijk zeker geen vereiste. Wol zo Eerlijk streeft vooral naar transparantie, niet alleen met betrekking tot de producten, maar vooral ook ten aanzien van de keten.

Saskia had een droom: haar eigen handwerkwinkel

Om die droom te verwezenlijken, dook ze in de wereld van groothandels in garens en fournituren. Dat bleek een wereld van grootschalig inkopen, van massaproductie. Een wereld die heel veel vragen opriep met weinig bevredigende antwoorden. Dit overpeinzend, pakte ze haar haakwerk op: iets met acryl. Spotgoedkoop garen waarvan ze zich afvroeg onder welke omstandigheden het geproduceerd was en of er wel sprake zou zijn van eerlijke prijzen in de hele keten… Toen gingen er alarmbellen rinkelen: als je al jaren bewust kiest voor biologisch of scharrelvlees, zuinig bent met energie en water, recycling de normaalste zaak van de wereld vindt, uit principe hebt gekozen voor een bank die duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan, je kinderen bijbrengt wat je kunt doen voor de wereld van morgen, om maar een paar voorbeelden te noemen, waarom zou je dan in hemelsnaam nog blijven handwerken met kiloknallers? Laat staan dat je ze zou willen verhandelen. Dat moest toch anders kunnen?
Ja, het kan anders. Met elke aankoop bij Wol zo Eerlijk draag je bij aan de missie van Wol zo Eerlijk: de handwerkwereld verduurzamen.

Wol zo Eerlijk - Saskia