campingbreien
Wanneer begint voor jou een ‘nieuw jaar’? In onze westerse wereld begint een nieuw kalenderjaar op 1 januari, terwijl in andere culturen andere data gebruikelijk zijn. Wat mij betreft zou er ook niks mis mee zijn om bijvoorbeeld de eerste dag van de Lente als uitgangspunt te nemen: nieuw leven, nieuw begin. Maar de klimaatverandering heeft er toe bijgedragen dat de natuur in de war is. Waardoor bomen soms midden in de winter al uitlopen en vogels op ongebruikelijke momenten eieren gaan leggen… De eerste officiële lentedag vieren lijkt dan mosterd na de maaltijd.
In de praktijk blijk ik me in de loop van augustus voor te bereiden op een nieuw jaar. In de aanloop naar een nieuw schooljaar, met de herfst in het vizier, krijg ik ‘voorjaarskriebels’. Er worden nieuwe dingen in huis gehaald en voor alle nog bruikbare spullen die we niet meer nodig hebben, zoeken we een nieuwe eigenaar. En hoewel ik heel veel afspraken in mijn digitale agenda zet, kan ik niet zonder een papieren planner. Eentje die net als een schoolagenda begint in augustus/september en de looptijd van een schooljaar heeft.
Het zal dus ook wel geen toeval zijn geweest dat ik exact een jaar geleden de knoop doorhakte om in mijn loopbaan het roer om te gooien. Om hardop uit te spreken dat ik eindelijk mijn hart wilde volgen én hier actief stappen in te nemen. De basis voor Wol zo Eerlijk was gelegd! Er is veel veranderd in mijn leven, maar het valt me op dat er ook iets hetzelfde is gebleven: ik loop nog altijd niet in de pas qua seizoenen. Zo werkte ik in februari in een besneeuwd gebied het patroon voor de TRUI Magazine strandtas uit en zat ik afgelopen weken – terwijl het een graadje of 33 was – op de camping in Frankrijk te breien aan een testversie van de Journeysweater; een nieuwe wollen kabeltrui voor Moeke Yarns. Voor de liefhebbers: te volgen op Instagram via #Journeysweater.
Daarnaast ben ik doorlopend bezig met ‘het assortiment’. Van enkele garens neem ik afscheid (de alpaca en bergschaap garens zijn uitlopende collectie) maar het assortiment wordt vooral verder uitgebreid. Degenen die mij al wat langer volgen, weten dat ik in het samenstellen van het aanbod zeer selectief ben. Enkel een benaming ‘van biologische oorsprong’ bijvoorbeeld, is voor mij niet voldoende. Als na enige research blijkt dat het garen moeilijk te traceren is, omdat er naar mijn idee teveel verschillende partijen bij betrokken zijn, haak ik af. Zeker als er een relatief lage consumenten adviesprijs aan zo’n bolletje garen wordt gehangen. Want ik hoeverre kunnen we er dan op vertrouwen dat er sprake is van een ‘fairchain’ product, met andere woorden ‘eerlijke handel in de hele keten’? En waarom haalt die Europese producent haar grondstoffen uit een ander continent? Er zijn toch genoeg biologische schapenboeren in Europa om zaken mee te doen?
Ik blijf graag een beetje wakker, ik hoop jij met mij!
Wol zo Eerlijk gaat stoppen! 50% korting op alles (m.u.v. al afgeprijsde producten en patronen) met kortingscode SALE50. Zie ook: Wol zo Eerlijk gaat stoppen
|