Hij lag al een tijdje klaar en de afgelopen vakantie had ik eindelijk de rust om er aan te beginnen: het Tony’s boek. Voluit “Het wereldschokkende en onweerstaanbaar lekkere verhaal van Tony’s Chocolonely”. Als voorvechter van eerlijke producten én fan van deze gruwelijk lekkere chocoladerepen moest ik dit boek lezen. Een verrassend openhartig verhaal. En ja, er staan schokkende feiten in…Niet alleen over de cacao-industrie, maar ook over de ontwikkeling van Tony’s zelf. Bijvoorbeeld over hoe de eerste repen werden geproduceerd, terwijl er amper kennis was van de herkomst van de bonen. De claim “100% slaafvrij” op de repen veranderde in “op weg naar 100% slaafvrij”. Omdat ze er bij Tony’s na een paar jaar achter kwamen dat hun repen werden gemaakt van zogeheten Mass balance bonen: een mix van eerlijke en niet eerlijke bonen.
Het grootste probleem in de zoektocht naar zo eerlijk mogelijk lijkt de traceerbaarheid van de cacaobonen. De lange en ingewikkelde keten. En dat is exact waar ik zelf al vanaf de oprichting van Wol zo Eerlijk zo scherp op probeer te zijn. Hoe langer de keten, des te lastiger het is om te achterhalen wat je nou eigenlijk koopt en van wie. Laat staan dat je er op kunt vertrouwen dat iemand aan de andere kant van de wereld er een fatsoenlijke boterham aan over heeft gehouden. Hoe meer partijen er tussen zitten, des te groter de kans dat er een partij is die er bij in schiet. Daarnaast wordt het – naarmate de keten langer is – steeds moeilijker om te kunnen bepalen of iedereen niet alleen onder eerlijke, maar ook onder fatsoenlijke en veilige omstandigheden werkt.
Bij Tony’s kwamen ze er pas na een jaar of drie achter dat het Fairtrade logo slechts beperkte garanties gaf. Ikzelf heb me nooit blind gestaard op certificaten of logo’s, hoewel het een goed hulpmiddel kan zijn. Ik kan onmogelijk overal naartoe reizen om zelf te controleren onder welke omstandigheden iets wordt geproduceerd en door wie. Om die reden doe ik bij voorkeur rechtstreeks zaken met kleinschalige producenten. Om de keten zo kort mogelijk te houden en daarmee de producten zo traceerbaar mogelijk.
En ja, samenwerken met kleine partijen heeft soms z’n beperkingen. De wachttijden zijn over het algemeen wat langer. Zo had ik tijdelijk geen Zerah wolwasmiddel in huis. Want de dames bij Zerah zijn maar met z’n tweeën en willen ook graag met hun gezin op vakantie. En als ik bepaalde kleuren van de Nurturing Fibres sockyarn niet meer op voorraad heb, zal ik geduld moeten hebben. Want eigenaresse Carle verft alles met de hand, op bestelling. Dat heb ik er voor over, omdat ik dan in ieder geval eerlijke producten krijg. Dat geldt ook voor Moeke Yarns: ik moet al maanden ‘nee’ verkopen. Ja, het zou makkelijker en lucratiever voor mij zijn als ik dit merk zou verruilen voor een makkelijker verkrijgbaar garen. Maar geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt. Omdat ik geloof in Moeke Yarns (los van het feit dat het prachtig garen is)! Omdat jij en ik inzage krijgen in waar en hoe er wordt geproduceerd. Zo publiceerde eigenaresse Ioana bijvoorbeeld afgelopen week een video waarin ze de ontwikkelingen rondom de bouw van een nieuw wasstation laat zien.
Inmiddels heb ik een nieuwe voorraad Zerah wolwasmiddelen*) in huis. De grote fles is nu van gerecycled PET plastic. Bijkomend voordeel is dat er nu 270 ml in zit, in plaats van de 250 ml die je gewend was. De prijs is hetzelfde gebleven. En behalve in de vertrouwde geuren Magnolia, Weelderig Woud en Geurloos nu ook verkrijgbaar in een nieuwe, motwerende variant: Earthy Esence. Wat Moeke yarns betreft heb ik ook goed nieuws: één dezer dagen verwacht ik een eerste zending Moeke Yarns Elena. In de kleuren Grey en Natural (de Brown variant laat nog even op zich wachten).
Ik hoop dat ook jij wat vaker stil zou willen staan bij wat je koopt en wat je eigenlijk weet over het product**).
*) 1-9-2019: de Zerah collectie is uitlopend. Het vervangende merk is Soak Wash. Alle Soak flessen zijn gemaakt van gerecycled plastic!
**) 29-9-2019: de Gewoon Goed koopgids neemt je op een laagdrempelige manier mee langs allerlei verschillende producten. Het boek laat zien welke alternatieven er zijn en geeft antwoorden op vragen als: welke duurzame afwegingen kun je maken? Hoe herken je producten die bijdragen aan een mooiere wereld?
Wol zo Eerlijk gaat stoppen! 50% korting op alles (m.u.v. al afgeprijsde producten en patronen) met kortingscode SALE50. Zie ook: Wol zo Eerlijk gaat stoppen
|