Erika Knight Wool Local Rosedale
Gisteren kwam ik een artikel tegen over duurzame badkleding. Het verhaal van twee jonge Nederlandse zussen die op zoek waren naar duurzaam en eerlijk geproduceerde bikini’s. Ze kwamen erachter dat er eigenlijk geen Nederlands merk was die dit verkocht. Die zoektocht leidde tot hun net gelanceerde badcollectie: gemaakt van opgeviste visnetten en nylonafval.Als groot voorstander van recycling juich ik een dergelijk initiatief toe. Maar waar ik nog veel enthousiaster van word, is het feit dat deze dames ook echt duurzaam denken. Zo adviseren ze hun klanten om bikini’s niet te wassen (dit geeft teveel microplastics af) maar alleen uit te spoelen. Je hebt dan bovendien veel langer plezier van je bikini.
En de productie ligt niet ergens in Azië, maar gebeurt door een verantwoord bedrijf in Portugal. Begrijpelijkerwijs wilden ze de badkleding graag laten fotograferen in een tropische omgeving. Om de negatieve impact op het milieu zo laag mogelijk te houden, reisden ze niet zelf af naar die tropische locatie. Ze gaven hun JUNGL badkleding mee aan iemand die in Indonesië op vakantie ging. Deze manier van denken en handelen sluit naadloos aan op hoe ik denk over duurzaamheid en duurzame producten. Ik let niet uitsluitend op een keurmerk, maar kijk naar de hele keten. Dus gaat de voorkeur uit naar productie in een zo beperkt mogelijk gebied. En dus niet tot stand gekomen door grondstoffen overal en nergens vandaan te laten komen.
De Eco Jeans garens bijvoorbeeld zijn een combinatie van biologisch katoen en gerecycled garen (van hergebruikte jeans en PET flessen). De petflessen worden in Duitsland verhakseld en worden daarna met vezels uit vermalen spijkerstoffen in Frankrijk tot een nieuwe draad gesponnen. En de Baa Ram Ewe Titus en Pip garens? Die worden gesponnen en geverfd in Yorkshire, in het gebied waar de dieren grazen die de wol leveren voor deze garens. En de Erika Knight Studio Linen garens bijvoorbeeld bestaan uit maar liefst 85% gerecycled linnen! Dat maakt het stuk voor stuk tot duurzame garens.
En ik hoefde dus ook niet lang na te denken over de nieuwste collectie garens van Erika Knight: Wool Local. De boodschap die ze bij dit garen uitdragen, luidt “From fleece to finished yarn in less than 50 miles”. De hele productie, van ruwe vacht tot gesponnen draad, gebeurt binnen een straal van 80 kilometer. In het graafschap Yorkshire (Engeland). En de kwaliteit is subliem: Wool Local is een mix van twee van de beste schapenvachten die Engeland kent: de luxueuze Bluefaced Leicester (50%) en de zachte, slijtvaste Masham (50%).
Ik ben verheugd om te zien en te horen dat steeds meer mensen stil staan bij de vraag: waar wordt een product gemaakt en wat is de impact op het milieu? Duurzaam denken en doen kan op zoveel manieren. En elke stap die jij of ik zet, is er eentje in de goede richting.
P.S. dit bericht bevat géén gesponsorde inhoud
Wol zo Eerlijk gaat stoppen! 50% korting op alles (m.u.v. al afgeprijsde producten en patronen) met kortingscode SALE50. Zie ook: Wol zo Eerlijk gaat stoppen
|