bamboe
Steeds vaker zie ik bamboe voorbij komen in het dagelijks leven. Meubels, parketvloeren, horloges, serviesgoed, telefoonhoesjes… er schijnt zelfs een crowdfunding-campagne te lopen voor een bouw-je-eigen-bamboe-fiets-project! En vanwege de luxe en natuurlijke uitstraling grijpen modeontwerpers ook steeds vaker naar dit duurzame materiaal.Want behalve hip en happening is bamboe een milieuvriendelijk alternatief voor conventionele katoen. En daarmee een prachtig garen voor Wol zo Eerlijk, leek mij.
Maar in mijn zoektocht naar meer informatie over de voordelen van bamboe, bleek er ook kritiek te zijn op bamboe. Zo las ik dat er sterke chemicaliën gebruikt zouden worden bij de productie van bamboe. Was het wel zo duurzaam als ik dacht? Hoog tijd om er dieper in te duiken! Met name de manier waarop bamboevezels bewerkt worden, blijkt een cruciale rol te spelen in deze discussie. Er zijn twee manieren om van de harde bamboestengels een zachte grondstof te maken: een mechanische en een chemische methode. Bij de eerste methode worden geen chemicaliën gebruikt. Milieuvriendelijk, maar niet veel voorkomend want zeer arbeidsintensief en daarmee zeer kostbaar.
Bijna alle bamboetextiel wordt daarom op chemische wijze gemaakt. Een technisch verhaal, maar waar het op neerkomt is dat met behulp van sterke chemicaliën de cellulose uit de bamboe wordt gewonnen. Hieruit ontstaat viscose cellulose, een natuurlijke kunstvezel, waarmee in een later stadium garen wordt gesponnen.
Tot zover niet bepaald milieuvriendelijk dus. Toch wordt bamboe vooral genoemd als een duurzaam alternatief voor onder andere hout en katoen. Gelukkig, bamboe kent dus veel voordelen. Te veel om hier stuk voor stuk te benoemen, maar ik wil er hier graag een aantal bespreken. Vergeleken met zowel bomen als katoenplanten groeit bamboe razendsnel; met zo’n vijfentwintig meter in 50 dagen is het één van de snelst groeiende planten ter wereld. Zonder water, kunstmest of bestrijdingsmiddelen; de plant maakt zelf een antibacteriële stof aan! Het enige wat deze plant nodig heeft om te groeien is zonlicht. Tijdens de groei neemt bamboe bovendien CO2 uit de lucht op, vijf keer meer dan bomen van gelijke hoogte, en helpt daarmee tegen het broeikaseffect.
En terwijl je bomen steeds opnieuw moet planten, maakt de bamboe moederstam nadat de zijtakken zijn gekapt steeds zelf nieuwe stammen aan. Bamboe levert meerdere oogsten per jaar op en groeit zelfs op de meest arme grond. Bovendien helpt bamboe ook bij de bestrijding van bodemerosie, oftewel slijtage van onze aarde: de oude wortels van de bamboeplant houden de grond stevig bij elkaar. En omdat bamboe zo makkelijk en goedkoop te verbouwen is, biedt het kansen voor werk en inkomen in ontwikkelingslanden.
Wat mij betreft wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen van bamboe. Zeker als alternatief voor conventionele katoen. Los van de duurzame argumenten, zijn er vele praktische en comfortabele voordelen die pleiten voor bamboe. Kleding van bamboe garens is zachter dan het zachtste katoen, neemt makkelijk vocht op en past zich aan je lichaamstemperatuur aan. Warm in de winter, koel in de zomer. En omdat bamboe van nature antibacterieel is, hoeven er geen chemische middelen aan bamboe garen worden toegevoegd om ‘luchtjes’ tegen te gaan. Dus heel geschikt voor mensen met een gevoelige huid.
O ja, kleding van bamboe garens kan gewoon op 30 graden in de wasmachine en komt er kreukvrij uit, dus makkelijk in het onderhoud. En ondanks de zachte structuur is bamboe oersterk, waardoor kleding hiervan een lange levensduur heeft. En wist je dat bamboe textiel 98% van de schadelijke UV stralen filtert?
Update mei 2018: Het Wol zo Eerlijk assortiment is uitgebreid met een mooie collectie bamboe-katoen garens: Vinnis Colours Bambi.
Wol zo Eerlijk gaat stoppen! 50% korting op alles (m.u.v. al afgeprijsde producten en patronen) met kortingscode SALE50. Zie ook: Wol zo Eerlijk gaat stoppen
|