romanian sheep

Puur Natuur

“Dus jij verkoopt alleen maar producten die goed zijn voor het milieu, wat geweldig!”, hoorde ik laatst iemand in de winkel zeggen. Was het maar zo eenvoudig… Nee, zo werkt het niet. Alles wat me met elkaar consumeren brengt in zekere mate schade toe aan onze aardbol en haar bewoners. Echter streef ik altijd naar zo min mogelijk schade. Mijn assortiment is niet per definitie ‘goed’, maar Beter voor mens, dier en milieu.

Conserveringsmiddelen

Vanuit dat streven heb ik gekozen voor de kleding-verzorgingsproducten van Zerah. Wolwasmiddel, kledingverstuiver en Lanoline Layer op basis van pure ingrediënten. Ecologisch verantwoord en lokaal geproduceerd. Echter, een product met geen of natuurlijke conserveringsmiddelen is minder bestand tegen invloeden. Helaas is gebleken dat sommige varianten van het Zerah Wooly Wash wolwasmiddel onvoldoende bestand zijn tegen extreem warm weer. Om die reden heeft Zerah besloten om alle wolwasmiddel tijdelijk uit het assortiment te halen en te werken aan een verbeterde receptuur. Dus ook bij Wol zo Eerlijk is de Wooly Wash tijdelijk niet leverbaar. Zerah hoopt binnenkort een product te kunnen presenteren dat langer houdbaar is en beter bestand tegen de warmte. Ik kijk er naar uit!

Puur Natuur

Zo heeft ook de keuze voor ecologisch verantwoord geproduceerde garens, zoals Texelse Schapenwol en Moeke Yarns bijvoorbeeld, consequenties. Allereerst heb je te maken met natuurlijke, ongeverfde kleuren. Handig, want je hoeft geen rekening te houden met verfbadnummers, zul je misschien denken. Maar juist met dit soort garens zul je kleurverschillen tegenkomen. Bij deze garens staat dus op het label in welk jaar het geproduceerd is met vaak nog een toelichting. Welke partij of bij welke spinnerij bijvoorbeeld. Alleen al het feit dat schapen het ene jaar meer zon krijgen of net even anders of elders grazen, geeft kleurverschil.

Moeke Yarns

Maar ook binnen garens van één en dezelfde partij, en zelfs binnen één streng, kun je kleurverschil tegenkomen. De Moeke Yarns bijvoorbeeld geeft nog wel eens strepen in het brei- of haakwerk. De vachten van de schapen hebben verschillende kleurnuances en het wassen van de garens (na het spinnen) gebeurt handmatig en zonder chemische toevoegingen. Dat verklaart mogelijke kleurverschillen. Persoonlijk vind ik dat dergelijke strepen juist de charme geven aan het garen. Het Andy vest dat ik breide van Moeke Yarns, heeft ook een aantal strepen op het rugpand. Bekijk de foto’s maar eens. Maar mocht je voorkeur geven aan een meer egaal resultaat, volg dan de wasinstructies van Ioana van Moeke Yarns:

Wasinstructies

Leg je haak- of breiwerk in warm water (40-50 graden) met baking soda (bv. Arm & Hammer, verkrijgbaar bij Albert Heijn) en een normaal wolwasmiddel; geen Eucalan. Laat het een nacht staan. De volgende ochtend spoelen met water en azijn en daarna met schoon water naspoelen. Laat je haak- of breiwerk buiten in de zon drogen. Zowel de baking soda als de zon hebben een natuurlijk blekende werking. De strepen zullen minder nadrukkelijk aanwezig zijn.

Heb je nog vragen of opmerkingen over de Zerah Wooly Wash of Moeke Yarns? Laat het me weten via info@wol-zo-eerlijk.nl

Delen op Social Media
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn

Naar de webshop