Merken: het aanbod bij Wol zo Eerlijk is zorgvuldig geselecteerd op verantwoorde criteria. Milieu- en diervriendelijk geproduceerd. Uiteraard vrij van kinderarbeid. En er moet sprake zijn van eerlijke handel: een eerlijke prijs voor alle in de keten betrokken partijen. Wil je weten welke bedrijven er zitten achter de producten? Lees hier meer over de belangrijkste merken die verkrijgbaar zijn bij Wol zo Eerlijk.

Titus garen

Baa Ram Ewe

“Knit Happy. Knit Yorksire.” Met haar krachtige slogan maakt het Britste Baa Ram Ewe duidelijk wat de missie is van dit bedrijf: de wol uit Yorkshire weer wereldwijd op de kaart zetten. Ze zijn gevestigd in Leeds. Nu een trendy stad, ooit stond het bekend om zijn bloeiende wolindustrie. Als groot voorstander van traditionele, lokale productie, werkt Baa Ram Ewe uitsluitend met wol afkomstig van schapenrassen uit de regio. Zo zuiver mogelijk en met respect voor mens en omgeving. De garens worden in dezelfde streek gesponnen en geverfd door gerenommeerde bedrijven die jarenlange tradities hebben in hun vak. 100% Brits! Haar eerste eigen garenlijn – Titus – heeft Baa Ram Ewe vernoemd naar Sir Titus Salt: een 19de -eeuwse wolfabrikant die zijn tijd ver vooruit was door bezwaar te maken tegen de ernstige luchtvervuiling in zijn streek. Behalve unieke garens biedt Baa Ram Ewe inspirerende patronen. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met vooraanstaande Britse ontwerpers. Wol zo Eerlijk presenteert met trots de Titus collectie en een ruim assortiment patronen die zich perfect lenen voor dit garen.

Binnenkort verkrijgbaar in de webshop!

Japanese Knot Project bags

Bastaa!

Back to the Seventies: Bastaa! Met een schitterende collectie originele én ongebruikte jaren ’70 stoffen startte oprichter en eigenaar Jacqueline Bakema enkele jaren geleden haar onderneming Bastaa. Behalve stoffen van de rol levert Bastaa ook producten die gemaakt zijn van deze retro stoffen. Kussens en tassen bijvoorbeeld. Waarom nieuwe stoffen laten produceren als er nog vele meters liggen te wachten op een nieuwe eigenaar? Jarenlang was niemand geïnteresseerd in de prints uit de jaren ’70, maar retro en vintage blijken hipper dan ooit. De ontmoeting tussen Jacqueline van Bastaa en Saskia van Wol zo Eerlijk heeft geleid tot een unieke samenwerking van ondernemers in de kop van Drenthe en heel concreet in een fijne musthave voor jou als handwerkster: een project bag waar je je haak- of breiwerk makkelijk in opbergt en meeneemt. In gelimiteerde oplages gemaakt in een kleinschalig naaiatelier in Drenthe.

Groene Hart wol

Ecological Textiles

Ecological Textiles is groothandel en producent van textiel en garens van onder andere biologisch katoen, hennep en wol. Een zeer innovatieve onderneming die met de productie van ecologisch textiel niet alleen befaamde couturiers en jonge designers bedient, maar ook kleinschalige ondernemingen met een duurzame visie, zoals Wol zo Eerlijk. Materiaalonderzoek en productontwikkeling zijn kernactivteiten van Ecological Textiles met als doel nieuwe producten te ontwikkelen die uitsluitend een positieve impact hebben op de leefomgeving. Zo ontwikkelde Ecological Textiles Groene Hart wol. Hiermee wilde het bedrijf een aantrekkelijk en authentiek Nederlands natuurproduct maken voor de mode-industrie. Garen dat perfect past in het assortiment van Wol zo Eerlijk.

Bamboe en gerecyclede Sari garens

Fonty

Hoewel dit familiebedrijf al sinds 1880 garens produceert, lijkt het merk nu pas ook de harten van Nederlandse handwerksters te veroveren: Fonty! Inmiddels heeft de vierde generatie de leiding over dit bedrijf in de Creuse in Midden-Frankrijk. Uniek aan de fabriek is dat het volledige productieproces plaatsvindt bij Fonty zelf. Er wordt uitsluitend gewerkt met personeel uit de regio, stuk voor stuk specialisten met liefde voor het vak. En met liefde voor het natuurgebied waarin de fabriek gevestigd is. Zodoende is er geïnvesteerd in een ecologische zuiveringsinstallatie, die er voor zorgt dat het afvalwater van het verfproces het milieu niet belast. Bij Fonty verven ze hun garens overigens op strengen, in plaats van op cones, om de verf diep in de vezels door te laten dringen. Zo blijft alles wat je maakt met dit garen ook na vele wasbeurten nog mooi van kleur. Fonty produceert garens van uiteenlopende vezels en is transparant over de herkomst van de gebruikte grondstoffen. Respect voor mens, dier en milieu staan daarbij centraal. Een eerlijk bedrijf waar Wol zo Eerlijk graag garens van in het assortiment opneemt, te beginnen met een uitgebreide collectie bamboe (bambou) en gerecyclede Sari garens.

Rondbreinaalden

HiyaHiya

Het succesverhaal van familiebedrijf HiyHiya begint in 2004: als de Chinese Qianer Huang, fervent breister en ontwerpster van onder andere sokken, naarstig op zoek is naar de ideale breinaalden. Ze kan ze nergens vinden en besluit ze zelf te gaan produceren. Ze heeft het geluk dat zowel haar vader als haar zoon technisch ingenieurs zijn. Het beste van twee werelden komt samen en resulteert in functioneel handwerkgereedschap van hoogwaardige kwaliteit! Qianer staat er op dat alle materialen waarmee de HiyaHiya producten gemaakt worden, uit Shanghai komen. De bamboe wordt verantwoord geproduceerd en is met hars geïnjecteerd, zodat het na verloop van tijd niet zal splinteren of kromtrekken.
HiyaHiya benadrukt met klem dat kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden niet aan de orde zijn. Qianer: “Ik heb begrepen dat er veel mensen in het Westen zijn die een vooroordeel over China en Chinese producten hebben. Zo vroeg een Amerikaanse boer laatst of HiyaHiya naalden zijn gemaakt met ‘vuile handen’. Ik vertelde dit aan onze werknemers: ze waren furieus…!” Wol zo Eerlijk heeft besloten dat HiyaHiya producten ‘schoon’ genoeg zijn en staat 100% achter dit merk.

Wrist Ruler armbanden

iLoveHandles

Ze ontmoetten elkaar tijdens hun studies aan de Design Academie: Avik Maitra en Rich Moore. De één deed een opleiding Product Design, de ander Grafisch Design. Ze bundelden hun creatieve krachten en startten na hun afstuderen een Design firma in Portland (Oregon, USA). Ze ontwerpen en produceren functioneel design. Slimme oplossingen voor in huis bijvoorbeeld, maar ook originele producten voor kinderen. Met altijd in het achterhoofd dat het slim, nuttig én uniek moet zijn. Vaak ook multifunctioneel. De Wrist Ruler voldoet in ieder geval aan die eisen: een wikkelarmband en meetlint in één, van soepel rundleer. Een musthave voor elke handwerkster!

Shawl spelden

JUL Designs

In het kader van promotie-onderzoek vertrok de Amerikaanse Laura Bellows begin deze eeuw voor 2 jaar naar Bali. Ja, ze haalde er haar PhD in de Culturele Antropologie. Maar dankzij dit onderzoeksavontuur ontwikkelde ze bovendien een hechte relatie met de lokale bevolking en hun cultuur. Het leidde tot de oprichting van JUL Designs in 2007, dat uitblinkt in handgemaakte ‘kledingsieraden’. Mede-eigenaar Agus Astradhi is aan de kunstacademie op Bali opgeleid tot sieraden ontwerper en weet als geen ander functionaliteit en design te combineren. Er wordt gewerkt met vaste ambachtslieden die zelf hun prijzen bepalen. Laura benadrukt dat er niet onderhandeld wordt om de prijzen lager te krijgen. In plaats daarvan investeert JUL liever in een langdurige relatie waarin wederzijds respect voorop staat. Zodat deze Balinezen een fatsoenlijk inkomen verdienen om hun gezin van te kunnen onderhouden. Met de meeste kunstenaars wordt al vanaf de oprichting van JUL samengewerkt.
Wol zo Eerlijk is trots deze prachtige JUL Designs shawl spelden in het assortiment te mogen hebben.

Baby Alpaca Lace garens

KOKON

KOKON is de naam van een serie exclusieve, handgeverfde garens uit Peru. Een jong en eigentijds label, ontwikkeld door Scaapi, leverancier van o.a. Nurturing Fibres. Scaapi levert uitsluitend unieke garens die op verantwoorde wijze zijn geproduceerd: met respect voor mens, dier en milieu. KOKON garens worden exclusief voor Scaapi met de hand geverfd, door een ervaren team vrouwelijke verfspecialisten, in een fairtrade gecertificeerd ‘dye house’. Hierbij wordt uitsluitend gewerkt met Oekotex gekeurde, niet-chemische verfstoffen. Water wordt zoveel mogelijk gerecycled en het energieverbruik is zeer laag: er wordt volop gebruik gemaakt van zonne-energie. Wol zo Eerlijk introduceert met trots de volledige lijn KOKON Alpaca Lace garens in Nederland. Gemaakt van 100% baby alpaca, geproduceerd door kleinschalige familiebedrijven in Peru. Voor het vinden van een verantwoord partnerschap in Peru heeft Scaapi samengewerkt met DDD (Dutch Design in Development), dat streeft naar duurzaam & fairtrade design.

Houten breinaalden en naaldenkokers

Knit Affair

Knit Affair is een jong label uit Berlijn, gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van eigentijdse accessoires voor brei-liefhebbers. Liefde voor natuur enerzijds en het levendige Berlijn anderzijds vormden de inspiratiebronnen voor het unieke assortiment houten naalden en accessoires. Knit Affair hecht voor haar productieproces veel waarde aan een respectvolle benadering van het milieu, bijvoorbeeld door het gebruik van hout uit duurzame, lokale bosbouw. De producten worden uitsluitend vervaardigd in geselecteerde, kleine ambachtelijke werkplaatsen in Duitsland die zich houden aan sociale en de kwaliteitsnormen. De productie is kleinschalig, de oplages zijn beperkt, waardoor het aanbod regelmatig wisselt. Een sprankelend, eerlijk bedrijf waar Wol zo Eerlijk graag houten breinaalden en naaldenkokers van aanbiedt.

Roemeense Schapenwol

Moeke Yarns

Roemenië heeft nog aardig wat schaapskuddes en een lange traditie in wolproductie. Maar vanwege de huidige economische omstandigheden kunnen veel herders hun wol niet meer kwijt. De meeste spinnerijen hebben hun deuren gesloten en de wol wordt soms gewoon verbrand. Toen de in Nederland wonende Roemeense Ioana dat hoorde, besloot ze iets te doen aan deze situatie. Geïnspireerd door een paar vergeten strengen handgesponnen wol van haar inmiddels overleden oma, begon Ioana begin 2014 haar zoektocht. In samenwerking met haar in Roemenië wonende familie bedacht ze een plan: garens maken van Roemeense wol, op traditionele wijze gesponnen en zonder chemicaliën geproduceerd. Moeke Yarns was geboren. Met de verkoop van vacht aan Moeke Yarns kunnen herders in Roemenië hun soms karige pensioen aanvullen. De wol wordt gesponnen in enkele van de weinige overgebleven spinnerijen in Roemenië, met ruim 100 jaar oude machines. De basiscollectie is vernoemd naar de oma van Ioana: Elena.

Texelse Schapenwol

De Noordkroon

Wol zo Eerlijk neemt haar Texelse Schapenwol rechtstreeks af van De Noordkroon. De wol staat bekend om haar zachte, kroezige structuur. Renske, de motor achter dit mooie bedrijf, heeft een missie: door middel van de producten van De Noordkroon de rust, ruimte en natuur van Texel met anderen delen. Wol zo Eerlijk deelt deze passie voor puur natuur graag met haar klanten. Wat De Noordkroon en Wol zo Eerlijk nog meer delen, is aandacht voor inzicht in de keten. Op elk wollabel staat vermeld uit welke buurtschap de wol afkomstig is. Als je gaat breien met deze Texelse Schapenwol weet je in welke wei ze grazen, de schapen die jouw wol geleverd hebben. Dus 100% natuurlijk en traceerbaar.

Supertwist Sockyarn merinowol

Nurturing Fibres

Nurturing Fibres staat garant voor een unieke eco-vriendelijke garencollectie uit Zuid Afrika. Deze garens worden door Carle Dehning en haar team volledig met de hand geverfd, in de buurt van Cape Town. Het begon in 2003 toen Carle haar eerste sokken wilde breien en op zoek ging naar het perfecte sokkengaren. Teleurgesteld in de beschikbare kwaliteiten en kleuren, besloot ze te leren om haar eigen garen te verven. Die liefde groeide uit tot wat het nu is: een uniek label met wereldwijd fans.
Een belangrijke pijler is aandacht voor mens en milieu: De ververij is daarom zodanig ingericht dat de impact op het milieu zo laag mogelijk is en de sociaaleconomische voordelen voor de kleine, lokale gemeenschap zo groot mogelijk zijn. Voor hun verfbaden maken ze gebruik van grondwater dat wordt verwarmd door zonne-energie. Na het verven wordt het verfbadwater PH-neutraal gemaakt voor hergebruik: voor de irrigatie van een nabijgelegen olijfgaard. Verwarmingsinstallaties voor het drogen van geverfde garens? Nee, die hebben ze niet nodig. De garens drogen op natuurlijke wijze, in de zon of over hun Aga fornuis. De wol die gebruikt wordt komt van lokale schaapskuddes die mulesing-vrij worden gehouden. Carle gaf haar label de naam Nurturing Fibres, omdat ze het garen ‘voedt’ met kleur. Daarna is het garen voor de gebruiker de ‘voeding’ om een kledingstuk te maken dat verzorging en comfort biedt.
Bij Wol zo Eerlijk heb je volop keus in het kleurrijke assortiment Supertwist Sockyarn.

Breivorken en Knoopsterren

Speelbelovend

Speelbelovend wil middelen bieden om speelgenot te vergroten en de fantasie aan te wakkeren. Daarnaast stelt Speelbelovend zich ten doel om dit speelgoed te laten maken door mensen die – in onze snelle wereld – een grotere afstand hebben tot de reguliere arbeidsmarkt. Door met de dagbesteding van instellingen samen te werken en rekening te houden met de condities waarbij de individuele mensen prettig kunnen werken, kunnen meer mensen participeren. De meeste producten komen tot stand met hulp en inzet van mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Er wordt uitsluitend gewerkt met FSC gekeurd hout. Wol zo Eerlijk heeft met plezier breivorken en knoopsterren van Speelbelovend in het assortiment opgenomen. Deze producten worden lokaal geproduceerd: in Assen (Drenthe) .

Verloopgaren bio katoen

Venne garens

De unieke verloopgarens die Wol zo Eerlijk in eigen atelier produceert, worden getwijnd met uitsluitend biologisch katoen van Venne garens. Naast conventionele natuurgarens ontwikkelt en produceert dit Nederlandse bedrijf een aantal biologische garens. Deze biologische lijn is GOTS gecertificeerd, dat wil zeggen voorzien van een internationaal keurmerk voor biologische textiel, waarbij door de hele keten strenge controles worden uitgevoerd. Ook Venne garens wordt jaarlijks gecontroleerd voordat een nieuwe certificering wordt afgegeven. Wol zo Eerlijk mag met trots vermelden het eerste verkooppunt te zijn dat uitsluitend deze biologische garens verwerkt voor het handmatig produceren van verloopgaren.

Wolwasmiddel, geurverstuiver en lanoline

Zerah zuivere verzorging

Lokaal en op ambachtelijke wijze produceren. Daarbij alleen biologisch afbreekbare ingrediënten en recyclebare verpakkingsmaterialen gebruiken. En transparantie over het bedrijf en haar werkwijze. Dat zijn de kernwaarden van Zerah. Opgericht in 2013 door Eliane, die op zoek was naar een goed ecologisch luierwasmiddel. Omdat dit in Nederland niet verkrijgbaar was, besloot ze het zelf te gaan maken en verkopen. Zo begon ze met Zuivere Zeep haar eigen bedrijf, dat aansloot bij haar bewuste levensstijl. Begin 2015 ontmoette ze Kirsten. Na als bodemadviseur te hebben gewerkt, wilde Kirsten graag iets doen met haar passies: ondernemen en duurzaamheid. Inmiddels is Kirsten mede-eigenaar van het bedrijf, dat haar aanbod in de afgelopen jaren heeft uitgebreid met een mooie lijn verzorgingsproducten. Omdat wasmiddelen niet meer de hoofdmoot vormen, besloten Eliane en Kirsten de naam Zuivere Zeep te veranderen: sinds 1 januari 2017 heet het bedrijf Zerah. Letterlijk ‘opgaande zon’. Omdat ze er met hun producten aan willen bijdragen dat de zon ook voor de volgende generaties zorgeloos kan opgaan! Wol zo Eerlijk steunt die missie graag, door Zerah producten in het assortiment op te nemen: Wooly Wash wolwasmiddel, Misty Melange geurverstuiver en Lanonine Layer.

GOTS certificering

GOTS

Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal keurmerk ontwikkeld om biologisch geteelde vezels verder te produceren tot duurzaam textiel. Het keurmerk stelt strenge eisen aan biologische grondstoffen en milieuvriendelijke productieprocessen. Zo worden er bijvoorbeeld duidelijke criteria gesteld omtrent het gebruik van schadelijke chemicaliën. Ook worden fabrieken verplicht om duurzame afvalwatersystemen te gebruiken en zuinig met energie om te gaan. Daarnaast stelt GOTS sociale eisen, gebaseerd op normen van de International Labour Organisation (ILO), zoals het recht op een minimumloon en op veilige en gezonde werkomstandigheden. Uiteraard geldt binnen GOTS ook een verbod op kinderarbeid. Bedrijven die deze certificering hebben, worden gecontroleerd door Control Union Certifications.
GOTS legt haar verhaal in minder dan 4 minuten uit in een duidelijke show clip:

Contact met de klantenservice?

captcha

Om spam te voorkomen vragen wij je om bovenstaande code over te typen.

(* = altijd invullen)